Overgrebets Stemmer

En podcast om seksuelle overgreb

“Overgrebets stemmer” bryder tavsheden ved at skabe et nyt sprog, vi kan bruge om seksuelle overgreb.

Om podcasten

Min erfaring gennem de sidste 20 år er, at der er virkelig mange faktorer i spil, når vi taler om seksuelle overgreb. I denne podcast vil jeg forsøge, sammen med en række meget modige mennesker og deres fortællinger, at sætte lys på nogle af de myter, forestillinger og behandlingsmæssige antagelser, som besværliggør, at vi som samfund kan tale om de her overgreb.

Det gør jeg fordi når vi kan tale om seksuelle overgreb, så kan vi også hjælpe dem, der har oplevelserne med sig og bedre forebygge nye overgreb.

Lad os bryde tabuet sammen.

Her på siden kan du lytte med hver gang vi lancerer nye afsnit eller du kan finde os på din favorit platform. 

 

Afsnit 4 – Simone

Da jeg for første gang mødte Simone for mange år siden, var hun stadig meget forvirret over, hvad der var sket. Simone var virkelig tynget af fornemmelsen af ikke havde gjort nok modstand under voldtægten – sagt nok nej. 

Hun gjorde faktisk ret meget modstand under voldtægten, men skammen over, at hun på et tidspunkt vælger at ligge stille, fyldte hele hendes oplevelse af det, som skete. Denne tematik er ret udbredt når jeg møder folk, der har været udsat for overgreb og voldtægt. Oplevelsen af at miste kontrollen, og evnen til ikke at kunne handle eller komme fri fra en farlig situation, kan få en traumatiserende effekt, fordi folk kan stå tilbage med en fortælling om sig selv, som én der ikke kan tage vare på sig selv i livsfarlige eller svære situationer. 

 Derfor skal vi tale med Simone om, hvad det gjorde for hende, da hun – gennem terapien – fik en ny oplevelse af, at dét ikke at gøre noget, faktisk er at gøre noget. 

 

 

Afsnit 3 – Carsten

Carsten Dahl er en anerkendt musiker, digter og kunstmaler. Men han har også igennem livet døjet med alvorlig angst og depression – som han har beskrevet i sin kunst og i sin foredragsvirksomhed.

Vi skal tale om omsorgssvigt og den sorg som følger, når overgrebene bliver begået af ens mor allerede tidligt i barndommen og fortsat af andre drenge på en kostskole. Og den skam og skyld Carsten stadig lever med.
For hvordan lever du med, at den person, som gav dig livet også har forgrebet sig på dig og fyldte dit liv med mørke? Det er et spørgsmål, som er meget underbelyst, da vi som samfund og fagfolk har meget svært ved at genkende de kvindelige krænkere.

Lyt med, hvis du vil høre mere om, hvordan et ubearbejdet overgreb ser ud senere i livet. Og hvordan det lykkes Carsten at skabe lidt lys i sin egen fortælling, selv om ingen nogensinde har spurgt ind til den angst og depression, som han har levet med.

Digtene som Carsten Dahl læser er fra hans samling ‘I mangel af alting’ (2020), som er udgivet på Forlaget Fly. Musikken er ‘Dreamchild #2′ fra albummet ‘Dreamchild’ udgivet på Storyville Records i 2019. 

 

 

Afsnit 2 – Rasmus

”Det her, det er vores lille hemmelighed,” siger Rasmus’ farfar til ham, efter at have udsat ham for overgreb.

Dette afsnit af Overgrebets Stemmer giver indblik i, hvilke konsekvenser seksuelle overgreb kan få for en dreng og en voksen mand.

Drenge fylder kun 16% i overgrebsstatistikkerne. Men Socialstyrelsen arbejder med, at der er et stort mørketal, og at drengene fylder langt mere, end tallene viser. Derfor er det også så vigtigt, at vi beskæftiger os med at forstå de drenge, der bliver udsat. Det kan være meget svært at føle sig som ”en rigtig mand” og et ”offer” på samme tid. Det kommer dette afsnit derfor til at handle om. Vi taler også om, hvad der sker, når kroppen forråder én, og hvordan forvirringen og skammen kan blive så stor, at selvmord synes som den eneste vej til at slukke den psykiske smerte.

Afsnittet belyser spørgsmål som ”Hvordan kan vi blive bedre til at arbejde med drenge, der er ofre?” og ”Hvad sker der, når den, der udsættes for overgreb får at vide, at det er en hemmelighed?”

Afsnit 1 – Louise

“Jeg tror, at det gennem hele mit liv har været så vigtigt at blive set, for det er jeg aldrig nogensinde blevet.” 

– Sådan svarer Louise, når hun skal forklare, hvorfor hun er en stemme her i podcasten.

Et af de tilbagevendende temaer i mine samtaler med unge og voksne, der har været udsat for overgreb i barndommen, er netop, at de ikke er blevet set. Deres nærmeste og de fagpersoner, som har omgivet dem, har ikke kunne se, at barnets adfærd burde få dem til at være nysgerrige på, hvad der egentlig foregik i barnets liv.

Derfor skal du lytte til Louises historie og senere til mange andre. Så vi sammen kan se de her adfærdsmønstre gennem de medvirkendes fortællinger og genkende dem, når vi møder dem ude i virkeligheden. Og sammen bryde tabuet.

Temaer i afsnittet er bl.a.: Grooming , senfølger og dilammerne, der opstår, når overgreb ikke gør fysisk ondt og foregår bag hjemmets fire vægge.

 

Teaser Overgrebets Stemmer

Anne Kaplan i studiet

Seksuelle overgreb er et af vores samfunds største tabuer. Et tabu, der gør os tavse i mødet med såvel dem, der har begået, som dem, der har været udsat. Som professionelle har vi en stor trang til at bryde tabuet. Men mange ved ikke hvordan.

Overgrebets stemmer bryder tavsheden ved at skabe et nyt sprog, vi kan bruge om seksuelle overgreb. Gennem samtaler med mennesker, der har seksuelle overgreb tæt inde på livet, går vi nænsomt og nysgerrigt ind i fortællingerne om alt det smertefulde og forvirrende.

Sammen skaber vi et nyt sprog, sammen bryder vi tabuet.

Find mig her

Følg med på Instagram, hvor jeg løbende fortæller om mit arbejde